AMPA Trentapasses

La web de l’Ampa del CEIP Trentapasses, (Vilalba Sasserra)

10 anys de Wikipedia: Gràcies 17 gener, 2011

Filed under: Internet — ampatrentapasses @ 12:03 am

Wikipedia, l’enciclopèdia online que tothom pot consultar i, la qual cosa és més important, editar, es va llançar el 15 de gener de 2001. Ho expliquen en Slashdot, on ens recorden que això fa que avui es compleixin 10 anys d’un servei que ha crescut de forma sorprenent i s’ha convertit en una de les principals fonts de coneixement en tots els àmbits per a centenars de milions de persones.

Record com en aquells primers temps la Wikipedia va ser molt criticada per les enciclopèdies tradicionals: la prestigiosa Encyclopaedia Britannica va tractar de contraatacar l’èxit de la idea amb crítiques que parlaven de la poca validesa dels articles de la Wikipedia, i fins i tot va engegar una iniciativa per traslladar part dels seus continguts a Internet.

El temps ha posat a cadascun en el seu lloc: La Encyclopaedia Britannica ha mantingut la seva reputació en la seva versió impresa, però que jo sàpiga segueix totalment en un segon (o enèsim) pla en la seva versió online. Wikipedia, per descomptat, s’ha consolidat com la primera font mundial a l’hora de consultar qualsevol tipus de qüestió des d’una perspectiva mínimament seriosa.

En Barrapunto explicaven fa pocs dies com l’edició en castellà de la Wikipedia ja compta amb més de 700.000 articles, sent la setena a arribar a aquesta xifra encara que sigui la segona per nombre d’usuaris. Aquestes dades són una mica decebedores, i deixen clar que encara que l’espanyol es parla a tot el món, el nombre de gent dedicada a escriure articles en la Wikipedia en el nostre idioma és molt limitat: som més consumidors que creadors.

Resulta sorprenent que la Wikipedia hagi tingut aquest creixement i aquesta fantàstica evolució, sense contaminar-se, sense corrompre’s i mantenint el propòsit original. Cert que hi ha hagut polèmiques respecte a diverses àrees del seu funcionament -com el paper dels editors i els intents per “trucar” certs articles per afavorir interessos comercials i personals- però al final ha prevalgut el bon criteri dels seus responsables, al capdavant dels quals està el famós Jimmy Wales, cada vegada més famós per les seves tradicionals peticions de donacions. Val que el de demanar la voluntat als internautes soni una mica a models de subscripció disfressats d’una altra cosa, però almenys es tracta de “subscripcions” voluntàries que, a més, estan funcionant.

Solament em queda felicitar a tots els que d’una forma o una altra han contribuït a fer de la Wikipedia el que és avui dia. Als editors, als seus creadors, i a la seva filosofia, que és un dels millors exemples que aquesta Internet tan anàrquica dóna magnífics exemples de com poden i han de fer-se les coses en ella. Per cert, no us perdeu la web commemorativa d’aquest desè aniversari, amb seccions molt chulas, com la linea de temps que mostra els esdeveniments més rellevants de la història de la Wikipedia (per exemple, l’edició en castellà va néixer l’11 de maig de 2001).

Font: http://www.javipas.com/2011/01/15/10-anos-de-wikipedia-gracias/

Anuncis
 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s